przepis na pieczoną dynię faszerowaną

Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na dynię. Śmiem twierdzić, że jest ona jednym z najpopularniejszych jesiennych warzyw (choć pod względem botanicznym zalicza się ją do owoców!). Dzięki jej kremowej teksturze i neutralnym, lekko słodkim smaku, nadaje się niemal do wszystkiego. Świetnie się sprawdzi w rozgrzewających zupach krem z mlekiem kokosowym, w sosach curry z ryżem, a nawet w kruchych czy owsianych ciastkach.

Możliwości jej wykorzystania w kuchni jest całe mnóstwo, a dzisiaj mam dla Was przepis na pieczoną dynię faszerowaną. Nie licząc pieczenia, czas przygotowania to jakieś 20 minut, przepis nie wymaga też trudno dostępnych składników, więc myślę że idealnie sprawdzi się w każdej kuchni.

Dodatkowo danie jest bezglutenowe i wegańskie.

Dynia faszerowana komosą - przepis | greenmenu.pl

Przepis na pieczoną dynię faszerowaną

greenmenu
Pyszna dynia piżmowa, nafaszerowana komosą ryżową i warzywami
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Course bardzo łatwe
Cuisine bez glutenu, bez laktozy, obiady, wegańskie
Servings 2

Equipment

  • piekarnik

Ingredients
  

  • 800 g dyni piżmowej czyli cała jedna dynia
  • 1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki suchej komosy ryżowej można zastąpić kaszą lub ryżem
  • 1/3 szklanki zielonego groszku u mnie mrożony, nie z puszki
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki nasion u mnie sezam+len
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku do dekoracji
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku - można dodać więcej, można dodać mniej

Instructions
 

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  • Dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki
  • Wierzch dyni nasmaruj oliwą i piecz około 15-20 minut
  • W międzyczasie ugotuj komosę ryżową (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • Następnie wydrąż miąższ z dyni zostawiając około 1,5 cm miąższu przy skórce
  • Na rozgrzanej patelni (na oleju kokosowym) podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę
  • Następnie dodaj rozdrobniony miąższ z dyni, groszek, ugotowaną komosę i pokrojoną w kostkę cukinię
  • Smaż 4 minuty, następnie dodaj mleczko kokosowe i przyprawy (sos sojowy, płatki drożdżowe, sól, pieprz i chili)
  • Duś wszystko około 5-7 minut.
  • Tak przygotowany farsz przełóż do dwóch połówek dyni, posyp pestkami i odrobiną płatków drożdżowych
  • Nafaszerowaną dynię piecz przez kolejne 10 minut
  • Podawaj ze świeżym szczypiorkiem

Notes

Jeśli cały farsz nie zmieści się w dyni - można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, użyć jako pastę kanapkową lub dodatek do kaszy czy makaronu. Farsz smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło!
Dynia faszerowana komosą - przepis | greenmenu.pl