wegański przepis na domowe łazanki z kapustą i grzybami

Szybki i łatwy przepis na świąteczne danie, które tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole.

Domowe, wegańskie łazanki sa proste w przygotowaniu, można je ugotować kilka dni wcześniej i odgrzać razem z kapustą 24 grudnia.

Tutaj znajdziecie przepis na moją ulubioną słodko kwaśną kapustę z grzybami, która idealnie pasuje do tych łazanków.

Domowe łazanki z kapustą - świąteczny przepis | greenmenu.pl
Domowe łazanki z kapustą - świąteczny przepis | greenmenu.pl

Przepis na domowe łazanki z kapustą i grzybami

greenmenu
Czas Przygotowania 20 mins
Czas gotowania 4 mins
ODSTAWIENIE CIASTA NA 15 mins
Stopień trudności łatwe
Porcje 5

Urządzenia

  • wałek

Składniki
  

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki kapusty z grzybami przepis na blogu!

Przygotowanie
 

  • W dużej misce umieść mąkę, oliwę i sól
  • Zalej wszystko wrzątkiem i wymieszaj drewnianą łyżką
  • Odczekaj 5 minut i zacznij zagniatać ciasto - można do tego użyć miksera lub robota kuchennego
  • Zagniecione ciasto zostaw pod przykryciem (pod miską lub ścierką) na około 10-15 minut
  • Zagotuj wodę do gotowania łazanków
  • Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto i rozwałkuj na grubość około 3 mm
  • Potnij ciasto na łazanki - w kwadraty, romby lub prostokąty
  • Rzucaj partiami na wrzątek i gotuj około 4 minuty
  • Ugotowane łazanki wymieszaj z kapsutą (przepis na kapustę znajduje się na mojej stronie)

Notatki

Tutaj znajdziesz przepis na kapustę z grzybami, którą możesz wykorzystać do tych łazanków.