wegański przepis na domowe łazanki z kapustą i grzybami
Szybki i łatwy przepis na świąteczne danie, które tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole.
Domowe, wegańskie łazanki sa proste w przygotowaniu, można je ugotować kilka dni wcześniej i odgrzać razem z kapustą 24 grudnia.
Tutaj znajdziecie przepis na moją ulubioną słodko kwaśną kapustę z grzybami, która idealnie pasuje do tych łazanków.


Przepis na domowe łazanki z kapustą i grzybami
Urządzenia
- wałek
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki kapusty z grzybami przepis na blogu!
Przygotowanie
- W dużej misce umieść mąkę, oliwę i sól
- Zalej wszystko wrzątkiem i wymieszaj drewnianą łyżką
- Odczekaj 5 minut i zacznij zagniatać ciasto - można do tego użyć miksera lub robota kuchennego
- Zagniecione ciasto zostaw pod przykryciem (pod miską lub ścierką) na około 10-15 minut
- Zagotuj wodę do gotowania łazanków
- Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto i rozwałkuj na grubość około 3 mm
- Potnij ciasto na łazanki - w kwadraty, romby lub prostokąty
- Rzucaj partiami na wrzątek i gotuj około 4 minuty
- Ugotowane łazanki wymieszaj z kapsutą (przepis na kapustę znajduje się na mojej stronie)
Notatki
Tutaj znajdziesz przepis na kapustę z grzybami, którą możesz wykorzystać do tych łazanków.