przepis na domowe bajgle “nocne”

z siemieniem lnianym

Tradycyjne bajgle to bułka w dziurką w środku, której przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne od dzisiejszego przepisu.

Chodź są one nieodłącznym elementem kultury żydowskiej, swoją popularność zyskały w Nowym Jorku, gdzie do dzisiaj są jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych.

Bajgle powinny wyrastać dosyć długo, ja w przepisie pominęłam dodatkowy czas fermentacji zaczynu, jednak leżakowanie i powolna fermentacja w lodówce jest moim zdaniem konieczna.

Co do przygotowania i pieczenia, “tradycyjne” bajgle przed włożeniem do piekarnika powinno się gotować w wodzie z dodatkiem sody. Potem każdą bułkę osusza się ręcznikiem lub ścierką, układa na blasze i dopiero wtedy są gotowe do pieca. To również etap, który pominęłam, aby przyspieszyć cały proces. Można więc powiedzieć, że ten przepis na bajgle, mimo wyrastania w lodówce przez 10 godzin, jest przepisem ekspresowym :)

Mimo wszystko, takie bajgle wychodzą pyszne, puszyste i miękkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. U nas znikają niemalże od razu, ponieważ lubimy je jeść, kiedy są jeszcze ciepłe. Awokado, rukola, plastry pomidora i jajko sadzone to nasz numer jeden, jeżeli chodzi o bajglowe śniadania.

Domowe bajgle z siemieniem lnianym - przepis | greenmenu.pl
Domowe bajgle z siemieniem lnianym - przepis | greenmenu.pl

Domowe bajgle z siemieniem lnianym

greenmenu
Czas Przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Dodatkowe wyrastanie nocne 10 hrs
Stopień trudności łatwe
Kuchnia bez laktozy, wegańskie
Porcje 6 sztuk

Urządzenia

  • piekarnik
  • opcjonalnie - robot kuchenny lub mikser

Składniki
  

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 7 g suchych drożdży

Przygotowanie
 

  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagniataj ciasto
  • Ciasto powinno być zagniatane około 8 minut, tak aby stało się elastyczne. Warto skorzystać z pomocy robota kuchennego lub miksera
  • Zagniecione ciasto wstaw do lodówki na całą noc
  • Rano (w dniu pieczenia) wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 części
  • Następnie każdą z 6-ciu części podziel na dwie i z każdej z nich (rolując) zrób wałeczek
  • Połącz ze sobą dwa wałeczki (złącz ze sobą dwa końce) i zawijaj na kształt świderka
  • Ułóż ze zwiniętego świderka koło i połącz ze sobą dwa końce tak, aby powstał kształt bajgla
  • Odstaw do wyrastania na około 30 minut, do godziny
  • Piecz 20 minut w 180 stopniach
Domowe bajgle z siemieniem lnianym - przepis | greenmenu.pl