przepis na domowe bajgle “nocne”
z siemieniem lnianym
Tradycyjne bajgle to bułka w dziurką w środku, której przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne od dzisiejszego przepisu.
Chodź są one nieodłącznym elementem kultury żydowskiej, swoją popularność zyskały w Nowym Jorku, gdzie do dzisiaj są jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych.
Bajgle powinny wyrastać dosyć długo, ja w przepisie pominęłam dodatkowy czas fermentacji zaczynu, jednak leżakowanie i powolna fermentacja w lodówce jest moim zdaniem konieczna.
Co do przygotowania i pieczenia, “tradycyjne” bajgle przed włożeniem do piekarnika powinno się gotować w wodzie z dodatkiem sody. Potem każdą bułkę osusza się ręcznikiem lub ścierką, układa na blasze i dopiero wtedy są gotowe do pieca. To również etap, który pominęłam, aby przyspieszyć cały proces. Można więc powiedzieć, że ten przepis na bajgle, mimo wyrastania w lodówce przez 10 godzin, jest przepisem ekspresowym :)
Mimo wszystko, takie bajgle wychodzą pyszne, puszyste i miękkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. U nas znikają niemalże od razu, ponieważ lubimy je jeść, kiedy są jeszcze ciepłe. Awokado, rukola, plastry pomidora i jajko sadzone to nasz numer jeden, jeżeli chodzi o bajglowe śniadania.


Domowe bajgle z siemieniem lnianym
Urządzenia
- piekarnik
- opcjonalnie - robot kuchenny lub mikser
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 7 g suchych drożdży
Przygotowanie
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagniataj ciasto
- Ciasto powinno być zagniatane około 8 minut, tak aby stało się elastyczne. Warto skorzystać z pomocy robota kuchennego lub miksera
- Zagniecione ciasto wstaw do lodówki na całą noc
- Rano (w dniu pieczenia) wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 części
- Następnie każdą z 6-ciu części podziel na dwie i z każdej z nich (rolując) zrób wałeczek
- Połącz ze sobą dwa wałeczki (złącz ze sobą dwa końce) i zawijaj na kształt świderka
- Ułóż ze zwiniętego świderka koło i połącz ze sobą dwa końce tak, aby powstał kształt bajgla
- Odstaw do wyrastania na około 30 minut, do godziny
- Piecz 20 minut w 180 stopniach
