czy jajka są zdrowe?

czy jajka są zdrowe?

Przez ostatnie kilka lat media skutecznie kreowały wizerunek jaj, przedstawiając je jako produkt szkodliwy dla zdrowia, podwyższający poziom cholesterolu i przyczyniający się do chorób układu krążenia. Na podstawie tych informacji spożycie jaj zostało brutalnie ograniczone do trzech sztuk tygodniowo.

Tymczasem WHO (World Health Orgnization) jajo kurze przedstawia jako wzór pełnowartościowego białka (czyli zawierającego pełen komplet aminokwasów), które powinno znaleźć się w naszej codziennej diecie. Kto ma więc rację i jak to w końcu jest z tymi jajami?

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • Czy jaja są zdrowe?

  • Cholesterol i jego rola – czy jest szkodliwy?

  • Co mówią oznaczenia na jajkach?

  • Jakie są wartości odżywcze jajka?

JAJA A CHOLESTEROL

Dzisiaj wiemy już, że cholesterol spożywany wraz z pożywieniem nie ma większego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Za poziom cholesterolu w naszym organizmie odpowiada głównie synteza wątrobowa tego związku.

PONADTO CHOLESTEROL JEST NIEZBĘDNY DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA ORGANIZMU ORAZ PEŁNI WIELE WAŻNYCH FUNKCJI:

  • cholesterol jest składnikiem budulcowym błon lipidowych,
  • jest składnikiem otoczki komórek nerwowych, więc uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych,
  • bierze udział w syntezie witaminy D3 oraz hormonów steroidowych,
  • cholesterol jako składnik żółci pomaga w trawieniu tłuszczu.
Czy jaja są zdrowe - wartość odżywcza jaja - infografika | greenmenu.pl

CZY JAJA SĄ ZDROWE?

Oczywiście, że jaja są zdrowe. Osoby zdrowe (osoby, które nie cierpią na alergie i nietolerancje pokarmowe) nie powinny stosować żadnych ograniczeń dotyczących jaj.

WHO podaje jajo jako wzorcowy przykład białka pełnowartościowego, ponieważ znajdziemy w nim pełen zestaw potrzebnych aminokwasów.

Szczególną uwagę należy zwrócić na aminokwasy egzogenne, czyli takie, które należy dostarczyć wraz z pożywieniem. Ludzki organizm nie jest zdolny do ich syntetyzowania, dlatego należy zadbać o ich odpowiednią podaż.

Jajka są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, oleinowy), które chronią przed chorobami układu krążenia i dbają o odpowiednie stężenie cholesterolu w naszym organizmie. Także sami widzicie, że pora obalić mit, jakoby jaja podnosiły jego poziom.

Ponadto znajdziemy w jajach mnóstwo witamin (A, D, E, K oraz witaminy z grupy B) i minerałów – źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu.

Co jeszcze znajdziemy w jajku?

  • Kwas DHA, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i wzrostu niemowląt. Ma bardzo duży wpływ na rozwój układu nerwowego.
  • Cholinę, która ma ogromny wpływ na rozwój mózgu i rdzenia kręgowego w okresie prenatalnym oraz wykazuje działanie poprawiające pamięć i koncentrację. Regularne spożywanie choliny zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
  • Luteinę, która jest przeciwutleniaczem i wspiera prawidłową pracę oczu.
  • Kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży.

KTÓRE JAJA WYBIERAĆ? CO MÓWIĄ NAM OZNACZENIA?

Jaja dostępne na półkach sklepowych mają dwa główne oznaczenia, na które powinniśmy zwracać uwagę. Mówią nam one o sposobie hodowli kur oraz o świeżości jaj.

  • 0 – oznacza, że  jajka są z hodowli ekologicznej,
  • 1 – oznacza, że jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu,
  • 2 – oznacza, że jajka pochodzą z chowu ściółkowego, a kury nie mają dostępu do wybiegu,
  • 3 – oznacza, że kury znoszące jaja są trzymane w klatkach, w złych warunkach i najczęściej nie mają dostępu nawet do świeżego powietrza,
  • klasa A – jaja tej klasy są najświeższe, jakie możemy dostać na rynku (muszą być nie starsze niż 7 dni od daty pakowania),
  • klasa B – jaja te mają zaniżone parametry jakościowe, jednak nadają się do sprzedaży detalicznej,
  • klasa C – jaja nie nadają się do sprzedaży detalicznej,
  • oprócz tego, na oznaczeniach jaj znajdziemy PL, co oznacza, że jaja pochodzą z polskiej hodowli.

Na rynku znajdziemy również różne rozmiary i kolory jaj. Kolor nie ma znaczenia, zależy od kury, która je zniosła, jednak nie wpływa na jakość ani smak. Natomiast rozmiary mogą nam coś o jajkach powiedzieć. Jaja S i M zazwyczaj są znoszone przez kury z chowu ekologicznego lub ściółkowego, natomiast duże jaja zazwyczaj pochodzą od kur z chowu klatkowego.

Oznaczenie Wolne od GMO mówi nam, że kury nie były karmione pożywieniem modyfikowanym genetycznie.

Oznaczenia jaj - infografika | greenmenu.pl

Jaja mają wiele cennych składników odżywczych, są doskonałym źródłem białka (w 100g jaj znajduje się aż 12g białka), znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas DHA i cholinę, które są szczególnie wartościowe dla kobiet w ciąży oraz dużo witamin i minerałów.

Podsumowując, jaja można jeść w każdym wieku, a zdrowa osoba nie musi stosować żadnych, a przede wszystkim tych dawno przyjętych ograniczeń (czyli do trzech sztuk tygodniowo). W życiu zawsze warto kierować się rozsądkiem i umiarem, natomiast dla miłośników jaj mam dobrą wiadomość – jajka, nawet codziennie na śniadanie, nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jedyna rada ode mnie – wybierajcie częściej jaja gotowane, jaja w koszulce lub szakszukę, zamiast smażonych jaj sadzonych.

Czy jaja są zdrowe - wartość odżywcza jaja | greenmenu.pl