czarnuszka i jej właściwości
czarnuszka i jej właściwości
Czarnuszka (Nigella Sativa) to niepozorne, małe ziarenko o wielkiej mocy. Znana i stosowana już od czasów starożytnych, przez Egipcjan nazywana „panaceum na wszystko”. Posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, a nawet leczniczych. Dzisiaj już wiemy, że starożytne tezy na temat jej działania są prawdziwe, co potwierdza wiele aktualnych badań.
Malutkie ziarenka czarnuszki zawierają aż ponad 100 czynnych związków chemicznych. Znajdziemy w niej również mnóstwo składników mineralnych i witamin.
Ma działanie antynowotworowe, chroni przed wolnymi rodnikami oraz toksynami, wzmacnia organizm i łagodzi ataki astmy. Czego więcej możemy oczekiwać od czarnuszki? Jak i w jakiej postaci jest ją najlepiej przyjmować?
WŁAŚCIWOŚCI CZARNUSZKI
Czarnuszka jest źródłem witaminy A, E, F, biotyny, B1, B3, B6, kwasu askorbinowego, cynku, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu oraz sodu. Oprócz tego w czarnuszce znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe (aż 85%), kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-oleinowy, flawonoidy, fitosterole oraz fosfolipidy. Ponadto w czarnuszce znajdziemy intensywny olejek eteryczny, w skład którego wchodzą tymochinon, tymohydrochinon, ditymochinon oraz polimer tymochinonu.
Ponadto:
- łagodzi katar sienny,
- łagodzi ataki astmy,
- zmniejsza objawy alergii (zwłaszcza w okresie wiosennym, kiedy rośliny i drzewa pylą),
- wspomaga regenerację naskórka,
- zmiękcza i nawilża skórę,
- pomaga w leczeniu alergii skórnych i atopowego zapalenia skóry,
- nie wywołuje skutków ubocznych,
- pomaga w leczeniu grzybicy i trądziku,
- ma działanie przeciwzapalne,
- obniża ciśnienie,
- wzmacnia naturalną odporność.
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to jej doskonałe, skoncentrowane źródło. Wyobraźcie sobie, ile tych małych ziarenek potrzeba do wyciśnięcia jednej łyżki oleju.
W sklepach znajdziecie oleje w butelce lub olej w kapsułkach. Tutaj należy się zastanowić, jaki sposób przyjmowania czarnuszki będzie dla Was najlepszy. Kapsułki zazwyczaj zawierają 500 mg oleju z czarnuszki, co daje nam 5 g. Łyżka tego oleju to około 10 g. Przy wyborze polecam uwzględnić cenę produktu, jakość, ilość, którą chcecie codziennie zażywać i ostatnie, ale najważniejsze – czy będziecie w stanie połknąć olej i czy lubicie smak czarnuszki.
Przyznam się szczerze, że ja czarnuszkę lubię – na pieczywie, w sałatkach, jako posypka do kanapek, jednak olej ma tak intensywny i lekko pikantny smak, co sprawia, że nie darzę go jakąś wielką sympatią. Kiedy skończę butelkę (a ostatnio zamówiłam niemałą – 500 ml), prawdopodobnie przerzucę się na kapsułki.
Konsystencja oleju również mi nie odpowiada, jest ciężka, tłusta, a sama świadomość, że piję sam surowy olej mnie odrzuca już na wstępie. Mimo tych negatywnych aspektów piję olej i gdyby na rynku nie był dostępny w formie kapsułek, piłabym go nadal.
Skutki uboczne zażywania czarnuszki
Ze względu na swoje działanie przeciwskurczowe oraz obniżające ciśnienie, olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży i osób z niskim ciśnieniem tętniczym.
Stosowanie oleju z czarnuszki u osób zdrowych jest bezpieczne (jedynie osoby uczulone na czarnuszkę nie powinny go stosować), jego suplementacja praktycznie nie ma skutków ubocznych.
Problemy mogą zacząć się dopiero po zażyciu ogromnej dawki tego oleju (około 1-1,5 litra), jednak ciężko jest mi sobie wyobrazić taką sytuację. Z tego właśnie powodu olej z czarnuszki świetnie zastępuje leki przyjmowane w celu leczenia alergii, które jak powszechnie wiadomo, powodują senność.
JAK PRZECHOWYWAĆ I GDZIE KUPIĆ OLEJ Z CZARNUSZKI?
Olej z czarnuszki powinien być przechowywany w ciemnej butelce w chłodnym i ciemnym miejscu (np. w lodówce). Po otwarciu jest zdatny do spożycia jeszcze przez około 3 miesiące, dlatego warto dostosować wielkość butelki do naszych potrzeb. Olej z czarnuszki można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach online. Nie ważna jest firma lub producent, którego wybierzecie. Najważniejsze jest to, a by olej nie miał żadnych dodatków, był tłoczony na zimno i nierafinowany.
TUTAJ ZNAJDZIECIE OLEJ Z CZARNUSZKI:
TUTAJ ZNAJDZIECIE KAPSUŁKI Z OLEJEM Z CZARNUSZKI:
OLEJ Z CZARNUSZKI NA ASTMĘ I ALERGIE
Olej z czarnuszki powinien być przyjmowany regularnie i najlepsze efekty wykazuje przy długotrwałym stosowaniu, co wykazały badania kliniczne. Jednak już po tygodniu – dwóch można zauważyć pozytywne zmiany.
U chorych na astmę obserwuje się brak charakterystycznego dla tej choroby świszczącego oddechu oraz zwiększenie wydolności płuc.
Przy leczeniu objawów tej choroby zazwyczaj stosuje się lekarstwa wziewne (inhalatory z użyciem sterydów), które wykazują mnóstwo skutków ubocznych, jednak pamiętajmy, że nie należy ich odstawiać na rzecz oleju z czarnuszki, a już na pewno nie bez konsultacji z lekarzem. Niestety są takie sytuacje, kiedy natura nie może zastąpić nam środków farmaceutycznych.
STOSOWANIE WEWNĘTRZNE
Dorośli – 1 łyżeczka oleju 2xdziennie przed posiłkiem, podczas problemów ze zdrowiem dawka oleju może być zwiększona do 3xdziennie,
Dzieci do 4 roku życia – 2xdziennie 1/4 łyżeczki lub 1xdziennie 1/2 łyżeczki,
Dzieci między 5 a 11 rokiem życia – 1xdziennie 1 łyżeczkę przed posiłkiem,
Dzieci do 12 roku życia – 3xrazy dziennie 1/2łyżeczki przed posiłkiem.
STOSOWANIE ZEWNĘTRZNE
Smarować podrażnioną skórę 2 – 3 razy dziennie.
Czarnuszka w kuchni
Nie można zapomnieć, że czarnuszka mimo swoich cennych właściwości, jest przyprawą stosowaną w kuchni. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu chleba, doskonale komponuje się z awokado (i w postaci ziarenek i w postaci oleju!), a także jako sos do sałatek. Jednak ze względu na jej charakterystyczny smak i zapach, czarnuszkę można albo kochać, albo nienawidzić. A Ty do której grupy należysz?