co to jest agar?
co to jest agar?
CO TO JEST AGAR?
Agar jest w 100% wegańskim produktem żelującym i świetnie się sprawdza jako zamiennik żelatyny. Agar pozyskiwany jest z glonów, które rosną w Japonii. Ma postać jasnego proszku o kremowym lub beżowym kolorze. Wykorzystywany jest przy produkcji kosmetyków i w branży spożywczej (symbol E406) oraz ma działanie potencjalnie lecznicze.
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE AGARU
Agar znajdzie swoje zastosowanie w produkcji galaretek (owocowych jak i tych „na słono”), a także pomoże zagęścić kremy wegańskie do tortów lub zżelować serniki na zimno. Agar jest lepszy od żelatyny, ponieważ jest bezzapachowy i nie ma smaku – a umówmy się, żelatyna nie pachnie najlepiej. Kolejnym plusem agaru jest to, że to produkt w 100% wegański. Dodatkowo jest dużo łatwiejszy w użyciu – nie trzeba go schładzać kilka godzin w lodówce, aby stężał. Jeżeli przez przypadek dodamy za mało lub za dużo agaru (na przykład przy robieniu sernika na zimno) i nasza masa będzie miała inną konsystencję niż byśmy tego chcieli, zawsze możemy ją ponownie zagotować i albo dodać go więcej, albo rozrzedzić masę. Nie ma szans na porażkę!
AGAR PROPORCJE – JAK UŻYWAĆ?
Tak naprawdę proporcje możecie wyczuć sami. Możliwość powtórnego rozpuszczenia masy daje nam wiele możliwości, jednak standardowo dodaje się około jedną łyżeczkę agaru na litr wody. Jeżeli chcecie, żeby masa do tortu była lekko gęsta ale nie sztywna, możecie go dodać nawet o połowę mniej.
Żeby agar zadziałał należy go dobrze rozpuścić, najpierw namoczyć w wodzie lub mleku, a następnie gotować przez około 5-10 min. Podobno niektórzy czują „morski” zapach agaru, jeżeli należycie do tej grupy nie martwcie się. Dłuższe gotowanie agaru usuwa ten zapach.
Agar tężeje w temperaturze pokojowej, co daje mu znaczną przewagę nad żelatyną. Świetnie się sprawdzi przy wizycie niespodziewanych gości, czy przy deserze „last minute”.
CZY AGAR JEST ZDROWY?
Tak, tak i jeszcze raz tak. Jest to produkt w 100% pochodzenia roślinnego, jest bezpieczny i zdrowy. Mało tego, agar ma nawet właściwości lecznicze. Absorbuje toksyny z układu pokarmowego, czyli pomaga w detoksykacji organizmu. Agar stosowany zewnętrznie, np. w formie okładów ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran.
Agar zawiera dużo błonnika pokarmowego, co przyspiesza metabolizm i może pomóc w odchudzaniu. Podobno Japończycy codziennie dodają agar do herbaty, dbając w ten sposób o zdrowie.
Gdzie kupić agar?
Agar można kupić w wielu sklepach internetowych ze zdrową żywnością.(klik)