przepis na wegańskie ciastka z ciecierzycy – bez cukru
Ciecierzyca to strączek, z którego można przygotować chyba wszystko. Nie żartuję!
Jest idealna do hummusu, słodkiego kremu do naleśników, curry, jako przekąska zamiast solonych orzeszków, a nawet do ciastek.
Ciecierzyca, której użyłam do tego przepisu była z kartonika, z bardzo prostym składem (ciecierzyca + woda + sól). Zawsze staram się kupować tego typu produkty w słoiku lub papierowym opakowaniu, natomiast unikam puszek.
Oczywiście gotowana “domowa” ciecierzyca też super sprawdzi się przy tych ciastkach, jednak trzeba będzie ją dzień wcześniej namoczyć, a potem gotować około 40-60 minut. To od Was zależy, którą z opcji wybierzecie.

Ciastka są wilgotne i zwarte. Można je jeść od razu po upieczeniu, jednak po kilku dniach smakują jeszcze lepiej!
Dodatkiem nie musi być czekolada, można ją zastąpić rodzynkami, żurawiną, surowymi ziarnami kakao lub orzechami.

Wegańskie ciastka z ciecierzycy
Urządzenia
- blender (ręczny lub kielichowy)
- piekarnik
Składniki
- 230 g ciecierzycy jedna puszka (230 g to waga samej ciecierzycy, bez wody)
- 1 łyżka aquafaby wody z puszki ciecierzycy
- 15 sztuk daktyli
- 3 duże łyżki masła orzechowego to około 110 g
- 50 g mleczka kokosowego około 5 łyżek
- 75 g gorzkiej czekolady u mnie 75 g to cała tabliczka organicznej czekolady bez cukru
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Jeśli daktyle są suszone i dość twarde, namocz je w ciepłej wodzie przez 10 minut. Ja używam świeżych kremowych daktyli, więc ich nie namaczam
- W misce blendera umieść wszystkie składniki oprócz czekolady i zblenduj na gładką masę
- Posiekaj czekoladę i dodaj ją do ciasteczkowej masy, wymieszaj dokładnie
- 1 łyżka =1 ciastko, z masy powinno wyjść 15 ciastek
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia porcje na ciastka (zachowaj odstępy)
- Zwilżoną dłonią rozgnieć i uformuj z masy ciastka
- Piecz 15 minut w 180 stopniach
- Studź na kratce
