przepis na chrupiące frytki z batatów
Według mnie bataty się albo kocha albo nienawidzi. W mojej kuchni zazwyczaj wykorzystuję je do zup, sosów i curry. Ostatnio jednak miałam ochotę na idealne, chrupiące frytki z batatów.
Za każdym razem kiedy je piekłam, wychodziły mi lekko podwiędłe i miękkie. Dzisiaj jednak nastąpił przełom i z piekarnika wyciągnęłam pyszne i idealnie doprawione, chrupiące frytki – jak z fast foodowej budki. Takiego smaku szukałam.
Frytki nie są smażone na gorącym tłuszczu – są pieczone, a ich przygotowanie zajmuje chwilę. Przyznam, że obtaczanie każdej frytki w mące ziemniaczanej jest monototnne i fajnie byłoby móc je upiec bez tego, ale zapewniam Was że warto! Poza tym tak jak napisałam, jest to chwila. Przygotowując frytki z całego dużego batata zabawa z mąką zajęła mi jakieś 2 minuty.


Przepis na chrupiące frytki z batatów
Urządzenia
- piekarnik
Składniki
- 1 batat
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Batata obierz i pokrój na cienkie frytki
- Namocz w zimnej wodzie i odstaw na 5 minut
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni
- Namoczone bataty dokładnie osusz i włóż do dużej miski
- Dodaj do nich oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj
- Każdą frytkę obtocz w mące ziemniaczanej i dokładnie otrzep jej nadmiar
- Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby żadna z nich się nie dotykała
- Piecz 15 minut w 220 stopniach
- Jeśli po upieczeniu zauważysz nadmiar mąki na frytkach, włóż je do dużego sitka i potrząśnij kilka razy
