przepis na chrupiące frytki z batata

Według mnie bataty się albo kocha albo nienawidzi. W mojej kuchni zazwyczaj wykorzystuję je do zup, sosów i curry. Ostatnio jednak miałam ochotę na idealne, chrupiące frytki z batata.

Za każdym razem kiedy je piekłam, wychodziły mi lekko podwiędłe i miękkie. Dzisiaj jednak nastąpił przełom i z piekarnika wyciągnęłam pyszne i idealnie doprawione, chrupiące frytki – jak z fast foodowej budki. Takiego smaku szukałam.

Frytki nie są smażone na gorącym tłuszczu – są pieczone, a ich przygotowanie zajmuje chwilę. Przyznam, że obtaczanie każdej frytki w mące ziemniaczanej jest monototnne i fajnie byłoby móc je upiec bez tego, ale zapewniam Was że warto! Poza tym tak jak napisałam, jest to chwila. Przygotowując frytki z całego dużego batata zabawa z mąką zajęła mi jakieś 2 minuty.

Chrupiące frytki z batata - wegański przepis | greenmenu.pl
Chrupiące frytki z batata - wegański przepis | greenmenu.pl

Przepis na chrupiące frytki z batata

greenmenu
Pyszne, zaskakująco chrupiące, pieczone frytki z batata
Czas gotowania 15 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 1 duża

Urządzenia

  • piekarnik

Składniki
  

  • 1 batat
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
 

  • Batata obierz i pokrój na cienkie frytki
  • Namocz w zimnej wodzie i odstaw na 5 minut
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni
  • Namoczone bataty dokładnie osusz i włóż do dużej miski
  • Dodaj do nich oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj
  • Każdą frytkę obtocz w mące ziemniaczanej i dokładnie otrzep jej nadmiar
  • Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby żadna z nich się nie dotykała
  • Piecz 15 minut w 220 stopniach
  • Jeśli po upieczeniu zauważysz nadmiar mąki na frytkach, włóż je do dużego sitka i potrząśnij kilka razy
Chrupiące frytki z batata - wegański przepis | greenmenu.pl