przepis na chałwowy pudding z tapioki z musem malinowym
Pudding z tapioki to bardzo prosty przepis na pyszny i zdrowy deser. Dzisiaj przygotowałam tapiokę o smaku chałwy. W przepisie znajduje się karob i tahini, jednak i bez tych składników, gotowana na samym mleku roślinnym wyjdzie przepyszna.
Najważniejszym elementem gotowania tapioki jest dość częste mieszanie i garnek z grubym dnem. Tapioka zawiera w sobie dużo skrobi, przez co bardzo łatwo ją przypalić. Powolne gotowanie na małym ogniu i energiczne mieszanie to gwarancja, że pudding wyjdzie kremowy, a kuleczki tapioki będą idealnie ugotowane. Dopiero kiedy stają się przezroczyste, garnek mozna zdjąć z ognia.


Przepis na chałwowy pudding z tapioki z musem malinowym
Urządzenia
- Blender
Składniki
- 550 ml napoju roślinnego, najlepiej ryżowe lub sojowe
- 1/4 szklanki suchej tapioki
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka tahini
- 1/2 laski wanilii opcjonalnie
- 1 szklanka mrożonych malin
Przygotowanie
- W garnku zagotuj 550ml mleka roślinnego
- Do gotującego się mleka wsyp tapiokę, ziarenka z połowy laski wanilii i zmniejsz ogień
- Gotuj tapiokę przez 15-20 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste
- Podczas gotowania tapioki mieszaj ją energicznie bardzo często - zapobiegnie to przypaleniu się kulek, oprócz tego będą one równomiernie ugotowane
- Kilka minut przed końcem gotowania dodaj karob i tahini
- Mrożone maliny umieść w misce blendera i zblenduj na gładką masę. Jeżeli potrzebujesz, możesz dosłodzić je odrobiną syropu klonowego. Jeśli nie posiadasz blendera, możesz maliny pokruszyć dłonią lub rozgnieść widelcem
- Ugotowaną tapiokę przełóż do szklanek/słoiczków, na wierzch ułóż mus z malin
- Tak przygotowany pudding z tapioki włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny
Notatki
Jeśli podczas gotowania zauważysz, że płyn zbyt szybko odparowuje a pudding staje się bardzo gęsty - możesz dodać więcej mleka roślinnego.
