przepis na chałwowy pudding z tapioki z musem malinowym

Pudding z tapioki to bardzo prosty przepis na pyszny i zdrowy deser. Dzisiaj przygotowałam tapiokę o smaku chałwy. W przepisie znajduje się karob i tahini, jednak i bez tych składników, gotowana na samym mleku roślinnym wyjdzie przepyszna.

Najważniejszym elementem gotowania tapioki jest dość częste mieszanie i garnek z grubym dnem. Tapioka zawiera w sobie dużo skrobi, przez co bardzo łatwo ją przypalić. Powolne gotowanie na małym ogniu i energiczne mieszanie to gwarancja, że pudding wyjdzie kremowy, a kuleczki tapioki będą idealnie ugotowane. Dopiero kiedy stają się przezroczyste, garnek mozna zdjąć z ognia.

Przepis na chałwowy pudding z tapioki | greenmenu.pl
Przepis na chałwowy pudding z tapioki | greenmenu.pl

Przepis na chałwowy pudding z tapioki z musem malinowym

greenmenu
Czas Przygotowania 20 mins
CHŁODZENIE W LODÓWCE 2 hrs
Stopień trudności łatwe
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 4

Urządzenia

  • Blender

Składniki
  

  • 550 ml napoju roślinnego, najlepiej ryżowe lub sojowe
  • 1/4 szklanki suchej tapioki
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka tahini
  • 1/2 laski wanilii opcjonalnie
  • 1 szklanka mrożonych malin

Przygotowanie
 

  • W garnku zagotuj 550ml mleka roślinnego
  • Do gotującego się mleka wsyp tapiokę, ziarenka z połowy laski wanilii i zmniejsz ogień
  • Gotuj tapiokę przez 15-20 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste
  • Podczas gotowania tapioki mieszaj ją energicznie bardzo często - zapobiegnie to przypaleniu się kulek, oprócz tego będą one równomiernie ugotowane
  • Kilka minut przed końcem gotowania dodaj karob i tahini
  • Mrożone maliny umieść w misce blendera i zblenduj na gładką masę. Jeżeli potrzebujesz, możesz dosłodzić je odrobiną syropu klonowego. Jeśli nie posiadasz blendera, możesz maliny pokruszyć dłonią lub rozgnieść widelcem
  • Ugotowaną tapiokę przełóż do szklanek/słoiczków, na wierzch ułóż mus z malin
  • Tak przygotowany pudding z tapioki włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny

Notatki

Jeśli podczas gotowania zauważysz, że płyn zbyt szybko odparowuje a pudding staje się bardzo gęsty - możesz dodać więcej mleka roślinnego.
Przepis na chałwowy pudding z tapioki | greenmenu.pl