przepis na brukselkę pieczoną z orzechami i daktylami

Mówi się, że brukselkę się albo kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, jednak nie zawsze tak było.

Dzięki łączeniu oryginalnych smaków i próbowaniu różnej obróbki termicznej znalazłam mój idealny sposób na szybką i pyszną brukselkę. Dodatek słodyczy niweluje jej gorzki smak, a chrupiące orzechy i lekko pikantny sos dopełniają tylko całe danie.

Tak przygotowaną brukselkę jem zazwyczaj z kaszą jaglaną połączoną z ziemniakami, porami marchewką. Polecam Wam spróbować!

Wegański przepis na pieczoną brukselkę | greenmenu.pl
Wegański przepis na pieczoną brukselkę | greenmenu.pl

Przepis na pieczoną brukselkę z orzechami i daktylami

greenmenu
Czas Przygotowania 5 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 40 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, wegańskie
Porcje 2

Urządzenia

  • piekarnik

Składniki
  

  • 400 g brukselki najlepiej świeżej
  • 1 garść nerkowców
  • 4 daktyle
  • 1 łyżeczka srirachy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni
  • Brukselkę umyj i oderwij z niej wierzchnie liście
  • Każdą brukselkę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym
  • Do naczynia dodaj garsć orzechów nerkowca i drobno pokrojone daktyle
  • W małej misce połącz ze sobą sezam, sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, srirachę i suszoną cebulę
  • Tak przygotowanym sosem polej pokrojoną brukselkę i wszystko dokładnie wymieszaj
  • Piecz 30-35 minut, aż brukselka będzie miękka, mieszając co 5-10 minut, aby równomiernie się upiekła