przepis na brukselkę pieczoną z orzechami i daktylami
Mówi się, że brukselkę się albo kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, jednak nie zawsze tak było.
Dzięki łączeniu oryginalnych smaków i próbowaniu różnej obróbki termicznej znalazłam mój idealny sposób na szybką i pyszną brukselkę. Dodatek słodyczy niweluje jej gorzki smak, a chrupiące orzechy i lekko pikantny sos dopełniają tylko całe danie.
Tak przygotowaną brukselkę jem zazwyczaj z kaszą jaglaną połączoną z ziemniakami, porami marchewką. Polecam Wam spróbować!


Przepis na pieczoną brukselkę z orzechami i daktylami
Urządzenia
- piekarnik
Składniki
- 400 g brukselki najlepiej świeżej
- 1 garść nerkowców
- 4 daktyle
- 1 łyżeczka srirachy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni
- Brukselkę umyj i oderwij z niej wierzchnie liście
- Każdą brukselkę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym
- Do naczynia dodaj garsć orzechów nerkowca i drobno pokrojone daktyle
- W małej misce połącz ze sobą sezam, sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, srirachę i suszoną cebulę
- Tak przygotowanym sosem polej pokrojoną brukselkę i wszystko dokładnie wymieszaj
- Piecz 30-35 minut, aż brukselka będzie miękka, mieszając co 5-10 minut, aby równomiernie się upiekła