przepis na wegańskie i bezglutenowe placki z buraków – BLW

Przepis został stworzony specjalnie z myślą o najmłodszych. Placki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego są idealne dla alergików. Nie zawierają w sobie glutenu, nie ma w nich również jajka i nabiału. Bardzo dobrze się smażą na suchej patelni, mają piękny kolor, w środku są wilgotne, a ich konsystencja jest stała i zwarta.

Te placki z buraka przygotowywane są bez dodatku soli i cukru, więc idealnie sprawdzą się przy rozszerzaniu diety, zwłaszcza metodą BLW.

Kolorem zachęcają do jedzenia, a rozmiarem pasują do małych rączek dzieci.

Podane, np. z sosem czosnkowym posmakują także dorosłym.

BLW - przepis na wegańskie placki z buraka | greenmenu.pl
BLW - przepis na wegańskie placki z buraka | greenmenu.pl

BLW placki z buraka

greenmenu
Buraczane placki - wegańskie, bezglutenowe, bez soli i cukru
Czas Przygotowania 4 mins
Czas gotowania 6 mins
Czas całkowity 10 mins
Stopień trudności bardzo łatwe, bardzo szybkie
Kuchnia bez glutenu, bez laktozy, BLW, dla dzieci, wegańskie
Porcje 6 sztuk

Urządzenia

  • Blender
  • patelnia

Składniki
  

  • 1 ugotowany burak może być też pieczony
  • 1 łyżka nasion CHIA + 10 łyżek wody
  • 100 ml mleka roślinnego lub wody
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie
 

  • Zblenduj buraka na gładką masę
  • Namocz łyżkę nasion CHIA w 10 łyżkach wody i odstaw na 3 minuty
  • W między czasie wymieszaj w misce mąki, mleko lub wodę, zioła i zmiksowanego buraka
  • Dodaj do masy namoczone nasiona CHIA i oliwę z oliwek
  • Smaż placki na suchej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony