przepis na wegańskie i bezglutenowe placki z buraków – BLW
Przepis został stworzony specjalnie z myślą o najmłodszych. Placki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego są idealne dla alergików. Nie zawierają w sobie glutenu, nie ma w nich również jajka i nabiału. Bardzo dobrze się smażą na suchej patelni, mają piękny kolor, w środku są wilgotne, a ich konsystencja jest stała i zwarta.
Te placki z buraka przygotowywane są bez dodatku soli i cukru, więc idealnie sprawdzą się przy rozszerzaniu diety, zwłaszcza metodą BLW.
Kolorem zachęcają do jedzenia, a rozmiarem pasują do małych rączek dzieci.
Podane, np. z sosem czosnkowym posmakują także dorosłym.


BLW placki z buraka
Buraczane placki - wegańskie, bezglutenowe, bez soli i cukru
Urządzenia
- Blender
- patelnia
Składniki
- 1 ugotowany burak może być też pieczony
- 1 łyżka nasion CHIA + 10 łyżek wody
- 100 ml mleka roślinnego lub wody
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki ryżowej
- 40 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Zblenduj buraka na gładką masę
- Namocz łyżkę nasion CHIA w 10 łyżkach wody i odstaw na 3 minuty
- W między czasie wymieszaj w misce mąki, mleko lub wodę, zioła i zmiksowanego buraka
- Dodaj do masy namoczone nasiona CHIA i oliwę z oliwek
- Smaż placki na suchej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony