przepis na orkiszowe bułki z czarnuszką – BLW
Przepis na proste bułki z mąki orkiszowej. Piecze się je bez dodatku soli, a ich charakterystyczny element to czarnuszka. Jest ona bardzo zdrowa, wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi alergie i wspomaga naturalną odporność. Ponadto jest źródłem wielu witamin, np. A, E, F oraz witamin z grupy B, a także cynku, selenu, wapnia, magnezu i żelaza. Więcej na jej temat znajdziesz w moim artykule na temat właściwości czarnuszki.
Bułki z tego przepisu są bardzo delikatne i neutralne w smaku. Świetnie sprawdzą się zarówno “na słono” z hummusem i warzywami, ale i z jogurtem i owocami. Dzięki braku soli, można je wprowadzać już na początku rozszerzania diety dziecka.


BLW bułki orkiszowe z czarnuszką
Domowe bułki z mąki orkiszowej, bez dodatku soli, za to posypane pyszną i zdrową czarnuszką
Urządzenia
- piekarnik
- opcjonalnie mikser lub robot kuchenny
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml wody
- 7 g suszonych drożdży
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 g czarnuszki
Przygotowanie
- Drożdże rozpuść w 250ml wody
- Następnie dodaj oliwę z oliwek i mąkę
- Zagnieć ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym) przez około 7 minut
- Kiedy ciasto będzie dobrze zagniecione i sprężyste, odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miska, w której ciasto będzie wyrastać powinna być przykryta ścierką
- Po około 2 godzinach, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 6 równych części i uformuj bułeczki
- Każdą bułkę posyp czarnuszką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Tak przygotowane bułki odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni
- Bułki piecz przez około 15 minut, studź na kratce