przepis na orkiszowe bułki z czarnuszką – BLW

Przepis na proste bułki z mąki orkiszowej. Piecze się je bez dodatku soli, a ich charakterystyczny element to czarnuszka. Jest ona bardzo zdrowa, wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi alergie i wspomaga naturalną odporność. Ponadto jest źródłem wielu witamin, np. A, E, F oraz witamin z grupy B, a także cynku, selenu, wapnia, magnezu i żelaza. Więcej na jej temat znajdziesz w moim artykule na temat właściwości czarnuszki.

Bułki z tego przepisu są bardzo delikatne i neutralne w smaku. Świetnie sprawdzą się zarówno “na słono” z hummusem i warzywami, ale i z jogurtem i owocami. Dzięki braku soli, można je wprowadzać już na początku rozszerzania diety dziecka.

BLW - przepis (bez soli) na bułki z czarnuszką | greenmenu.pl
BLW - przepis (bez soli) na bułki z czarnuszką | greenmenu.pl

BLW bułki orkiszowe z czarnuszką

greenmenu
Domowe bułki z mąki orkiszowej, bez dodatku soli, za to posypane pyszną i zdrową czarnuszką
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
DODATKOWY CZAS WYRASTANIA 2 hours 30 minutes
Course łatwe
Cuisine bez laktozy, BLW, dla dzieci
Servings 6 sztuk

Equipment

  • piekarnik
  • opcjonalnie mikser lub robot kuchenny

Ingredients
  

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 ml wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 g czarnuszki

Instructions
 

  • Drożdże rozpuść w 250ml wody
  • Następnie dodaj oliwę z oliwek i mąkę
  • Zagnieć ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym) przez około 7 minut
  • Kiedy ciasto będzie dobrze zagniecione i sprężyste, odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miska, w której ciasto będzie wyrastać powinna być przykryta ścierką
  • Po około 2 godzinach, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 6 równych części i uformuj bułeczki
  • Każdą bułkę posyp czarnuszką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Tak przygotowane bułki odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni
  • Bułki piecz przez około 15 minut, studź na kratce