BLOG2020-12-16T11:35:33+00:00

blog

blog

magnez w organizmie człowieka

Magnez jest jednym z głównych makroelementów w ciele człowieka. W żywych organizmach, zarówno ludzi, jak i zwierząt czy roślin, makroelementy odgrywają bardzo ważną rolę i biorą udział w wielu procesach. Pierwiastki, których stężenie w organizmie [...]

produkty i ich właściwości termiczne

Według tradycyjnej medycyny chińskiej nasza dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Produkty w tej diecie podzielone są pod względem ich termicznych właściwości. Rozróżnia się pięć grup – produkty wyziębiające, produkty wychładzające, [...]

jak i dlaczego warto hodować kiełki?

Kiełki mają w sobie nieprawdopodobną ilość witamin i są bogate w wiele składników odżywczych. W sumie nic w tym dziwnego, bo kiedy te malutkie nasionka miały być najzdrowsze, jeśli nie w ich najważniejszej fazie, czyli [...]

czy jajka są zdrowe?

Przez ostatnie kilka lat media skutecznie kreowały wizerunek jaj, przedstawiając je jako produkt szkodliwy dla zdrowia, podwyższający poziom cholesterolu i przyczyniający się do chorób układu krążenia. Na podstawie tych informacji spożycie jaj zostało brutalnie ograniczone [...]

strączki w diecie dzieci

Strączki to grupa produktów, do której należą między innymi soczewica, ciecierzyca, groch czy fasola. Zazwyczaj kojarzone są z dietą roślinną, gdzie zajmują miejsce mięsa i są źródłem białka w posiłkach. Strączki jednak mają wiele do [...]