magnez w organizmie człowieka
Magnez jest jednym z głównych makroelementów w ciele człowieka. W żywych organizmach, zarówno ludzi, jak i zwierząt czy roślin, makroelementy odgrywają bardzo ważną rolę i biorą udział w wielu procesach. Pierwiastki, których stężenie w organizmie przekracza 0,01% nazywane są makroelementami i należą [...]
FOOD WASTE, czyli ile jedzenia marnują Polacy?
Wśród Polaków food waste (czyli ilość jedzenia, które jest marnowane) określa się na 9 mln ton ROCZNIE. Tak, dobrze czytacie – 9 000 000 ton rocznie, tyle jedzenia marnuje się w Polsce. Daje nam to 233 kg jedzenia, które każdy Polak marnuje co [...]
produkty i ich właściwości termiczne
Według tradycyjnej medycyny chińskiej nasza dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Produkty w tej diecie podzielone są pod względem ich termicznych właściwości. Rozróżnia się pięć grup – produkty wyziębiające, produkty wychładzające, produkty neutralne, produkty ogrzewające i produkty gorące. [...]
jak i dlaczego warto hodować kiełki?
Kiełki mają w sobie nieprawdopodobną ilość witamin i są bogate w wiele składników odżywczych. W sumie nic w tym dziwnego, bo kiedy te malutkie nasionka miały być najzdrowsze, jeśli nie w ich najważniejszej fazie, czyli fazie kiełkowania? Kiełkowanie to moment, w którym [...]
czy jajka są zdrowe?
Przez ostatnie kilka lat media skutecznie kreowały wizerunek jaj, przedstawiając je jako produkt szkodliwy dla zdrowia, podwyższający poziom cholesterolu i przyczyniający się do chorób układu krążenia. Na podstawie tych informacji spożycie jaj zostało brutalnie ograniczone do trzech sztuk tygodniowo. Tymczasem WHO (World [...]
strączki w diecie dzieci
Strączki to grupa produktów, do której należą między innymi soczewica, ciecierzyca, groch czy fasola. Zazwyczaj kojarzone są z dietą roślinną, gdzie zajmują miejsce mięsa i są źródłem białka w posiłkach. Strączki jednak mają wiele do zaoferowania i powinny występować w diecie każdego [...]