przepis na wegańskie babeczki z dyni

Przepis na te babeczki to idealny pomysł na wykorzystanie puree z dyni. Jest on niezwykle prosty, wegański i nie zawiera rafinowanego cukru.

Babeczki wychodzą bardzo wilgotne i puszyste, smakują dobrze nie tylko po upieczeniu – odpowiednio przechowywane nie wyschną i nie będą twarde. Można je trzymać w zamkniętym pojemniku przez około 3-4 dni (jeśli wytrzymają do tego czasu :) )

Przepis oryginalnie jest bez cukru, jeśli jednak lubisz bardzo słodkie desery lub używasz niezbyt dojrzałych bananów, możesz dosłodzić masę 2-3 łyżkami syropu klonowego.

Oprócz tego rodzynki lub żurawinę można pominąć – wiem, że nie każdy lubi :)

Przepis na wegańskie babeczki z dynią | greenmenu.pl
Przepis na wegańskie babeczki z dynią | greenmenu.pl

Przepis na wegańskie babeczki z dynią

greenmenu
Prep Time 5 minutes
Cook Time 25 minutes
Course bardzo łatwe, bardzo szybkie
Cuisine bez laktozy, dla dzieci, wegańskie
Servings 12 sztuk

Equipment

  • Blender
  • piekarnik

Ingredients
  

  • 1 szklanka puree z dyni około połowa dyni hokkaido
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 garść żurawiny lub rodzynek
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2-3 łyżki syropu klonowego OPCJONALNIE

Instructions
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • W misce umieść puree z dyni, banany, mleko, olej, ocet i siemię lniane
  • Zblenduj wszystko na gładką masę
  • Dodaj posiekane orzechy włoskie, posiekaną czekoladę i żurawinę, wymieszaj
  • W osobnej misce wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia
  • Powoli dodawaj mąki do pozostałych składników
  • Mieszaj delikatnie, aby masa była lekka i puszysta
  • Jeżeli banany nie były dojrzałe lub jeśli lubisz bardzo słodkie desery, możesz dosłodzić masę syropem klonowym lub innym słodzikiem, którego zazwyczaj używasz
  • Przełóż masę do 12 papilotek na muffiny
  • Piecz 25 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka
Przepis na wegańskie babeczki z dynią | greenmenu.pl