przepis na wegańskie babeczki z dyni
Przepis na te babeczki to idealny pomysł na wykorzystanie puree z dyni. Jest on niezwykle prosty, wegański i nie zawiera rafinowanego cukru.
Babeczki wychodzą bardzo wilgotne i puszyste, smakują dobrze nie tylko po upieczeniu – odpowiednio przechowywane nie wyschną i nie będą twarde. Można je trzymać w zamkniętym pojemniku przez około 3-4 dni (jeśli wytrzymają do tego czasu :) )
Przepis oryginalnie jest bez cukru, jeśli jednak lubisz bardzo słodkie desery lub używasz niezbyt dojrzałych bananów, możesz dosłodzić masę 2-3 łyżkami syropu klonowego.
Oprócz tego rodzynki lub żurawinę można pominąć – wiem, że nie każdy lubi :)


Przepis na wegańskie babeczki z dynią
Urządzenia
- Blender
- piekarnik
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni około połowa dyni hokkaido
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 garść żurawiny lub rodzynek
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
- 2-3 łyżki syropu klonowego OPCJONALNIE
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- W misce umieść puree z dyni, banany, mleko, olej, ocet i siemię lniane
- Zblenduj wszystko na gładką masę
- Dodaj posiekane orzechy włoskie, posiekaną czekoladę i żurawinę, wymieszaj
- W osobnej misce wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia
- Powoli dodawaj mąki do pozostałych składników
- Mieszaj delikatnie, aby masa była lekka i puszysta
- Jeżeli banany nie były dojrzałe lub jeśli lubisz bardzo słodkie desery, możesz dosłodzić masę syropem klonowym lub innym słodzikiem, którego zazwyczaj używasz
- Przełóż masę do 12 papilotek na muffiny
- Piecz 25 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka
